Mozart:B-dúr mise

 2012.09.13. 10:58

A misét megtaláltam a neten nagyon jó minőségben, gondoltam megosztom veletek.

Kyrie, Gloria, Credo tételek:

https://www.youtube.com/watch?v=jikzNAn5Od0&feature=related

Sanctus, Benedictus, Agnus Dei tételek:

https://www.youtube.com/watch?v=vGm_g-f76gQ&feature=relmfu

És egy kis háttér információ a műhöz.

A misét Mozart talán 1777 szeptembere előtt írta Salzburgban.

A darabot négy szólistára, négy szólamú kórusra, és zenekarra (első, másodhegedűsök, harsona, csellós és orgona) komponálta,

A Gloria és Credo tételekben hiányoznak a hagyományos záró fugák. Viszont az Agnus Dei tétel az ilyen miséknél megszokottnál hosszabb.

A darab bemutatója valószínűleg  1777. December 21-én volt. A szólisták között volt a kasztrált Francesco Ceccralli is.

Címkék: Címkék

Szeptember 12-i próbánk

 2012.09.13. 10:40

A tegnap esti próbán ismét szép számmal jelentünk meg, jó lenne, ha megtartanánk ezt a jó szokásunkat ugy márciusra is... Visszatért egy kismamánk, reméljük az otthonhagyott gyermek is ugy érzi, anyukájának szüksége van heti egy estén kikapcsolódásra.

Teritéken a Mozart mise volt, mint egyetlen választható menüpont, lévén közeleg a bemutató ideje. Bennem nem körvonalazódott még, hogyan fogjuk ezt a többi kórussal együtt 2 hét mulva előadni, és mikor lesz idő az összepróbálásra (és mennyi???), de emiatt nem is a mi fejünk kell hogy fájjon... A mi dolgunk, hogy megtanuljuk a darabot és a lehető legjobban sikerüljön a fellépés. Ehhez jó uton haladunk, a hangokat máris elsajátitottuk. Ez a darab nem könnyü, bár vannak annak látszó részei, de összességében magas, itt-ott szokatlan hangközök tarkitják, viszont Mozartnak megfelelően harmóniában bővelkedő, szép lesz ez ha megszólal ugy ahogy kell.

Sajnos hiába friss az évkezdet, valahogy fáradtak voltunk szinte mindannyian. De remélem ez változni fog, főleg ha tul leszünk ezen az összkari fellépésen és foglalkozhatunk végre a cd-vel meg egyéb teendőinkkel.

Kitartás Lányok, gyertek jövő héten is!

Addig mindenkinek szép napokat!

Melinda

süti beállítások módosítása