Október 24-i próbánk

 2012.10.26. 19:01

Elhatároztam, hogy a jövőben megpróbálok nagyon diszkréten és visszafogottan fogalmazni, mert be kellett látnom, hogy tulságosan szubjektiv vagyok. Mentségemre szolgáljon, hogy nagyjából senki nem szokott hozzászólni a bejegyzéseimhez, ugyhogy firkálhatok amit akarok, az eredmény meg kiderül a következő szerdán. Most ki is derült, nevezetesen, hogy nem kéne ugy siettetni a dolgokat, vagyis az angol szöveget. Anna azt javasolta, hogy folytassak ezentul privát levelezést Vele, ha valami bajom van. Ez azért nem hiszem hogy jó lenne, mert akkor mások kimaradnak a dünnyögésemből... Vagy nem is hiányozna senkinek???

Na amig ezen gondolkozom, leirom miből maradtak ki a távolmaradók (KHM KHM).

A szöveg agyba vitele volt ezuttal is a téma, sok tételen át. Csak az 1. és a 8. tételek maradtak ki a szórásból. Mégse tudom befogni a számat azzal kapcsolatban, hogy kinyilvánitsam, több tételnek kifejezetten jót tesz és értelmet ad a szöveg, és többszöri olvasásra nem is olyan nehéz, ezt be kell látnunk! Aki meg kicsit tud angolul (mint én pl,bár tényleg csak kicsit), az gyönyörködhet abban, hogy mennyire illik a zene hangulatához a mondanivaló. Még a szöveg ritmusa is milyen hasonló az egyes tételek vehemenciájához, ezt jól példázza a 10., Deo Gracias tétel, vagy a 3., a There is no Rose. Még ha óangol, akkor is néha érthető, és értelmezhető. Ugyhogy fel a fejjel, németesek, angol nyelven is létezik zenei élet és különben is az angol sokkal lágyabb mint a német, ugyhogy nekünk is kell egy jó darab,ha már nem magyarul énekelünk!

Tudnivaló a következő időszakról az, hogy az őszi szünet ellenére lesz jövő szerdán próba. Valamint november 24-én, szombaton is lesz próba, gondolom 10-től. Mivelhogy december 16-án előadjuk a tudományunkat Brittennel kapcsolatban, tehát kell a gyakorlás!

Gyertek Lányok, addig meg szép napokat mindenkinek!

Melinda

Október 17-i próbánk

 2012.10.18. 10:03

Talán betegség, vagy egyéb elfoglaltság miatt a tegnapi próbán a megszokottnál kevesebben voltunk. Pedig aki kimarad, az lemarad! Ezt most szó szerint érthetitek, mert Anna ugy döntött, eléggé tudjuk már a dallamot ahhoz, hogy jöjjön a szöveg is a Britten darabhoz. Igaz, én reklamáltam a mult héten ezügyben, hát most megkaptuk. Sajnos a többiek is szenvedő alanyai lettek az ügynek, de mentségemre szolgáljon, hogy egyszer ugyis tul kell esni minden kellemetlen feladaton, és jobb előbb mint utóbb (vagy lehet hogy máshogy szól a közmondás?)

Mindenesetre jónéhány tételt megnéztünk a csodálatos angol szöveg oldaláról. There is no Rose, aztán a This little Babe, a Deo Gracias (engem ebben zavart, hogy csak lalázzuk), In freezing winter night, és a Wolcum Yole (ebben nem zavart volna). Közben kiderült, hogy a szöveget és a dallamot néhány esetben nem vagyunk képesek együtt értelmezni, jobban mondva azt hittük, hogy megvan már a dallam, aztán kiderült hogy nem... De ezek csak kezdeti nehézségek, ami nem szabad hogy kedvünket szegje ettől a gyönyörü, dallamos műtől. És reménykedjünk, hogy a jövő héten már lazán kirázzuk mindenestől a kisujjunkból!

Addig szép napokat Nektek, és gyertek jövő szerdán!

Melinda

Október 10-i próbánk

 2012.10.14. 20:31

Ezuton is elnézést kérek mindenkitől, aki az elmult napokban hiába kattintott ide, sajnos belőlem is csak egy van (vagy ez is sok?) és nem értem ide.

Szokásos szerda esti randevunkon ezuttal is a Britten darabot vettük, bár a létszámunk ezuttal megcsappant. Az ottlevők viszont aktivak voltak igy jópár tételt áténekeltünk.

Sor került az első (Procession), a 2. Wolcum Yole, a 4.Balulalow, az 5. As dew in Aprille és a 6. This little Babe tételekre, továbbra is lalázva, ami szerintem megneheziti a tanulást, mert sokszor olyan nehéz szöveg nélkül követni hol is tartunk, ha meg a  szöveget is énekelnénk akkor tök könnyü lenne. De azért vagyunk nők, hogy a dolgokat a nehezebb oldalukról közelitsük meg és majd fellélegzünk a végére. Mint a kutya, akinek örömet akarnak szerezni és elengedik a farkát. De ez csak a magánvéleményem, én belül szöveggel éneklem ugyis.

Szerdán ujból találkozunk, hátha felfejlődünk a szöveggyakorlásig. Gyertek!!!

Addig is szép napokat mindenkinek, ne engedjétek magatokat elfásulni az októberi borongás miatt!

Melinda

Október 3-i próbánk

 2012.10.05. 09:14

A szokásos szerda esti szeánszunk visszatért a rendes kerékvágásba, már ami a tanulandó müveket illeti. Ujból elővettük a csodálatos Britten: A Ceremony of Carols c. müvét. Nem mintha a Mozart-mise kevésbé lett volna gyönyörü, nekem még most is a fülemben cseng. De a Britten -ha lehet ilyet mondani- itt-ott szokatlan hangzása ellenére annyira fülbemászó és izgalmas darab, és ha arra gondolok, hogy ezt lehetőségünk lesz megörökiteni cd-n, hát máris elfog az az érzés, hogy az egészet akarom tudni.

Ettől még messze vagyunk persze, de a korábban megtanult tételekre egész jól emlékszünk, pedig vagy fél éve nem jutott idő rá.

Ezuttal két uj tételt tanultunk meg szöveg nélkül egyelőre, a  4b. Balulalow, és az 5. As dew in Aprille c. fejezeteket. Mindkettő gyönyörü dallamokkal örvendeztet, az 4b. tételben szóló részek is vannak.

Átismételtük a 3. There is no Rose, a 6. This little Babe, és a 8. In freezing winter night tételeket, de mindet szöveg nélkül, pedig (igaz hozzám közel áll az angol) nem lenne nehéz a szöveg sem. De talán majd jövő héten...

Örvendetes, hogy a nyári brigádból többen is ugy döntöttek, velünk maradnak, a távolság ellenére is! Ezt köszönjük, és egyben kérjük, ha van olyan ismerősötök, akivel megoszthatnátok az utazás idejét beszélgetéssel, és hiányzik neki egy énekkar, akkor jöjjön bátran közénk!

A jövő szerda estig mindenkinek szép napokat kivánok!

Melinda

Britten: Ceremony of Carols

 2012.10.04. 14:05

Most, hogy magunk mögött tudhatjuk Mozart miséjét, újabb kihívásokkal teli darab elsajátításába kezdtünk. Igaz, nem teljesen ismeretlen számunkra Britten műve, hisz már tavaly elkezdtük tanulgatni. De az igazi munka most kezdődik (szerintem). Hogy könnyebben menjen, gondoltam (most már talán hagyományszerűen) megosztom veletek amit a darabról találtam a neten:

Benjamin Britten Ceremony of Carols (Ünnepi dalok) kórusművét háromszólamú kórusra, szólistákra és hárfára írta. A karácsonyi ünnepkörhöz készült mű 11 tételből áll, szövege Gerald Bullett: The English Galaxy of Shorter Poems (szabad fordításban annyit tesz: Rövid versek angol galaxisa) művéből származik. A szöveg a 11. és 15.század között használt angol nyelven íródott. A verseket később más zeneszerzők is felhasználták.

A Ceremony of Carols-t Britten 1942-ben írta Angliából az Egyesült Államokba tartó hajóútja alatt. Ez idő alatt szerezte a Himnusz a Szt.Ceciliához című darabját is, mely stílusában nagyon hasonló a Ceremony of Carols-hoz.

A darab eredetileg több egymáshoz nem kapcsolódó dalból állt, melyeket később az elején és végén hallható „Hodie Christus natus est” gregorián antifóna –mintegy keretet adva - egy közös művé egyesített. A darab egységesítését tovább fokozta a hárfa által játszott dallam, valamint a Wolcum Yole pár motívuma is. Ezeken felül a  „This Litlle Babe” és a „Deo Gracias” tételekben a hárfa hatást a kánon alkalmazása tovább fokozza.

Több kórus általi feldolgozást is találtam a neten, de talán mindközül a következő a leghallgathatóbb:

https://www.youtube.com/watch?v=E0ncaBUE2HM

Ha esetleg talál valaki jobb feldolgozást, lécci küldje el nekem linkben és megosztom veletek.

Szép indián nyarat mindenkinek a hétvégére!

süti beállítások módosítása