A tegnapi napunk a zene körül forgott, lévén október 1. a Zene világnapja.

A délelőttöt a három battai kórusból alakult alkalmi énekkar társaságában töltöttük és áténekeltük a Mozart misét, rátapintva néhány még mindig jelenlévő hibára. Majd ebédet kaptunk az Ebattában, ami nagyon finom volt. Kis ejtőzésre is jutott idő, amit kisbaba nézéssel, beszélgetéssel, különböző édességek elfogyasztásával tettünk még kellemesebbé, majd kezdetét vette az utolsó próba, zenekarral, szólistákkal, férfiszólamok kisegitőivel megerősitve. Próba közben rájöttem, miért alkalmazzák előszeretettel az ilyen monumentális, nagy kiséretes darabokat tapasztaltabb karnagyok. Ápol és eltakar... A harmóniák gyönyörüen szólalnak meg, a zenekar erről mindig gondoskodik. Többen féltünk egy kicsit, hogy mi lesz az előadáson, hiszen nagyon kevés időt kaptunk a felkészülésre. De mikor megszólalt a szinpadon, ahol persze ugyanugy alig hallottuk egymást, mint amikor csak magunkban énekelünk, azt hiszem nagyon szépen sikerült. Lehetett volna még... ez meg az benne... de az összhatás nagyon jó volt, szerintem csak a benne szereplők tudják, hogy volt egy-két apró hiányosság. De tényleg jól sikerült! MIndannyian elégedettek lehetünk, megtettünk mindent amit tudtunk, és Annának külön köszönet és elismerés, hogy elvállalta ezt a dolgot, és profi módon megoldotta a dirigálásást. Mindenki megirigyelheti a karnagyunkat, de megtartjuk magunknak!

És hogy el ne felejtsem, a Magyar Rádió Gyermekkórusának müsorát is láthattuk tegnap, és az meg felemelő volt, méltán világhirü ez az együttes. Több, általunk is énekelt darabot hallhattunk az előadásukban, de nekem legjobban -gondolom sejtitek- a Caccini Ave Maria tetszett. Csengő, tiszta hangon, szépen artikulálva énekeltek a gyerekek, kivülről persze mindent. Nagyon szép, tartalmas kikapcsolódás volt őket hallani.

Szerdán, a megszokott időben találkozunk, gyertek minél többen, hogy belevethessük magunkat a következő időszak feladataiba.

Addig szép napokat nektek!

Melinda

Szeptember 26-i próbánk

 2012.09.28. 09:35

Ezen az estén szembesültünk csak igazán azzal, hogy a néhány hete tanulni kezdett Mozart-mise előadására napokon belül sor kerül. A feladatnak megfelelően, gyors és hatékony beéneklés után nekiláttunk a problémás részek alapos kidolgozásának. Mostmár tudjuk annyira a hangokat, hogy a finomitás következhetett volna, ha nem sürget az idő. Kár hogy nincs rá még egy-két hónapunk, mert nagyon szép és komoly darab, igazi kihivás megbirkózni vele, de sajnos nőikar lévén elég kevés esélyünk lesz rá, hogy valaha énekeljük még. Igy- legalábbis számomra- kicsit olyan lesz, hogy "elénekeltük, és ezzel le is tudtuk". Eszembe is jutott -többekkel együtt- az Orbán Lauda, amit bezzeg bármikor elővehetünk, és ami már a miénk (biztos tudjuk még). Sajnos ezzel a misével ez nemigen fog előfordulni.

A körülményekhez képest azért elég jól sikerült kidolgozni, a dinamikára, a mondanivalóra is tudtunk kis figyelmet forditani a szerdai próbán. Reméljük a szombati fellépésünk alkalmával is eszünkbe fognak jutni Anna instrukciói és szép emlékként él majd bennünk ez a gyönyörü mű.

Szombaton tehát 11-től van az első próba, és kérlek ne felejtsétek el, hogy az előadás után lesz egy kis összejövetel, aki tud egy kis sütivel járuljon hozzá, és ami a lényeg, a társaságotoktól se fosszátok meg az ottmaradókat. Jó lenne ha minél többen fehér asztalhoz ülhetnénk, hiszen ezek az alkalmak kovácsolják közösséggé a társaságot. Remélem mindenkinek eszébe jutnak a gyönyörü görög esték, mikor jókat beszélgettünk, pedig mind fáradtak voltunk. A férjek kibirnak egy estét nélkülünk...

Holnap találkozunk, vigyázzatok a hangotokra!

Melinda

Szeptember 19-i próbánk

 2012.09.21. 11:50

Ezen a szerda estén is szép számmal gyültünk össze, és reméljük ez igy is marad az egész évadban.

Az alapos beéneklést követően a kórustalálkozón elhangzó Mozart misét tanultuk. Egyes részei a "könnyü" kategóriába tartoznak, de ez ne tévesszen meg senkit, sajnos csak néhány ütemnyi lazitásról van szó. Na jó, esetleg egy tétel, a legrövidebb Sanctus felel meg ennek a kitételnek. Hogy kárpótolva legyünk, felsorolhatok kb 3 tételt ami viszont izzasztó...  Nemcsak a nehézségi foka, hanem a magassága is. A beéneklés most talán mindennél fontosabb, én ezt saját bőrömön tapasztaltam. Sokszor nem érek oda az elejére, és olyankor nagyon nehéz, majdnem lehetetlen szépen énekelni az ötödik vonal körüli, pláne felette lévő kottafejeket. És sajnos néha még a hangokkal sem mindig vagyunk tisztában (tisztelet a kivételnek). Nagyon nehéz műről van szó, és oda kell tegyük magunkat a fellépésen, hiszen Anna vezényel, ha valaki még nem tudná.

Az előadás előtt egyetlen próbánk maradt amit magunkban tölthetünk, fontos hogy minél többen el tudjatok jönni, akik énekeltek jövő szombaton. A fellépés napján két próbánk lesz, ezek összkari próbák, délután a zenekarral, addigra már profin kell tudnunk betéve az egészet.

Szép napokat Nektek, kapcsolódjatok ki a hétvégén, irány a szép természet!

Melinda

Mozart:B-dúr mise

 2012.09.13. 10:58

A misét megtaláltam a neten nagyon jó minőségben, gondoltam megosztom veletek.

Kyrie, Gloria, Credo tételek:

https://www.youtube.com/watch?v=jikzNAn5Od0&feature=related

Sanctus, Benedictus, Agnus Dei tételek:

https://www.youtube.com/watch?v=vGm_g-f76gQ&feature=relmfu

És egy kis háttér információ a műhöz.

A misét Mozart talán 1777 szeptembere előtt írta Salzburgban.

A darabot négy szólistára, négy szólamú kórusra, és zenekarra (első, másodhegedűsök, harsona, csellós és orgona) komponálta,

A Gloria és Credo tételekben hiányoznak a hagyományos záró fugák. Viszont az Agnus Dei tétel az ilyen miséknél megszokottnál hosszabb.

A darab bemutatója valószínűleg  1777. December 21-én volt. A szólisták között volt a kasztrált Francesco Ceccralli is.

Címkék: Címkék

Szeptember 12-i próbánk

 2012.09.13. 10:40

A tegnap esti próbán ismét szép számmal jelentünk meg, jó lenne, ha megtartanánk ezt a jó szokásunkat ugy márciusra is... Visszatért egy kismamánk, reméljük az otthonhagyott gyermek is ugy érzi, anyukájának szüksége van heti egy estén kikapcsolódásra.

Teritéken a Mozart mise volt, mint egyetlen választható menüpont, lévén közeleg a bemutató ideje. Bennem nem körvonalazódott még, hogyan fogjuk ezt a többi kórussal együtt 2 hét mulva előadni, és mikor lesz idő az összepróbálásra (és mennyi???), de emiatt nem is a mi fejünk kell hogy fájjon... A mi dolgunk, hogy megtanuljuk a darabot és a lehető legjobban sikerüljön a fellépés. Ehhez jó uton haladunk, a hangokat máris elsajátitottuk. Ez a darab nem könnyü, bár vannak annak látszó részei, de összességében magas, itt-ott szokatlan hangközök tarkitják, viszont Mozartnak megfelelően harmóniában bővelkedő, szép lesz ez ha megszólal ugy ahogy kell.

Sajnos hiába friss az évkezdet, valahogy fáradtak voltunk szinte mindannyian. De remélem ez változni fog, főleg ha tul leszünk ezen az összkari fellépésen és foglalkozhatunk végre a cd-vel meg egyéb teendőinkkel.

Kitartás Lányok, gyertek jövő héten is!

Addig mindenkinek szép napokat!

Melinda

2012. szeptember 5-i próbánk

 2012.09.06. 08:19

Üdv mindenkinek!

Ez a nyár is eltelt, remélem kipihentétek Magatokat, de ha kevés lett volna a meleg, hát tegnap este igazán főhettünk megint... Szép nosztalgikus emlékeket ébresztő hőség volt a próbateremben, mintegy Preveza levezetéseként.

Hogy visszazökkenjünk a megszokott kerékvágásba, nagyon hasznosan és sok munkával telt a próba, Mozart miséjét tanultuk tovább, végigvettük a teljes darabot. Tényleg nem könnyü, nagyon hosszu is, de annál szebb. Mostmár a hangokkal nagyjából tisztában vagyunk, a kicsiszolás még várat magára.

Polgármester úr szép levelet irt Annának melyben gratulált a görögországi sikerünkhöz, igazán kedves volt hogy észben tartott bennünket.

A próba végére mindenki alaposan elfáradt és kellőképpen megizzadt, ugyhogy folytatjuk a jövő héten. Gyertek, gyertek, mindenkire számitunk!

Addig szép napokat Nektek!

Melinda

Az idei szezon első próbáján szép számmal gyűltünk össze, annak ellenére hogy ez volt az utolsó nyári hétvége. Anna ismertette a következő pár hónapra szóló terveket, várható programokat, fellépéseket melyek közül a legkorábbi a XI. Százhalombattai Kórusfesztiválon való részvételünk lesz. Alig pár hetünk marad, hogy elsajátítsuk szeptember 29-ig Mozart: B-dúr Miséjét, mely idén rendhagyó módon az egyetlen előadandó mű lesz a fesztiválon. A darabot a battai kórusok adják majd elő, Strausz Kálmán vezénylétével 2012. szeptember 29-én szombaton a 18.00 órakor kezdődő koncerten. További részletek a fesztiválról az alábbi linkre kattintva olvashattok:

http://www.baratsagkk.hu/musornaptar/2012/09/28/musica-matricana-korustalalkozo-es-zenei-napok

A mű finoman szólva nem könnyű, viszont annál szebb. Az első próba közel 3 órája alatt sikerült a 4 tételből, majd 3-at végignéznünk. Mivel a fellépésig csak 4 próba maradt, így fontos lenne kihasználni ezt a rövid időt. Most szerdán, azaz holnap szeptember 5-én a szokásos helyen és időpontban lesz próba.

Címkék: Címkék

süti beállítások módosítása