Április 29-i próbánk

 2015.04.30. 13:08

Kedves Lányok!

Igaz, hogy rendhagyó módon szerdán volt a legutóbbi próbánk, de nagyon kevesen voltunk, Anna eléggé el is volt keseredve emiatt. Jövő héten koncert, kérlek Benneteket gyertek minél többen próbálni! OLyan szépeket tanulunk, ne hagyjátok ki!

Mivel most nincs sok időm, csak gyorsan a lényeget irom.

Ismétlés a tudás atyja, ezt szem előtt tartva gyakoroltuk tegnap este a Liszt-művet, majd Tekeregtünk egy kicsit, de csak a második oldalon. Porondon volt még a Horae, amit már régen gyakoroltunk (hallatszik is rajta), a Verdi és a Lauda is, mindegyiket gyógytempóban énekeltük, néhány helyen pontositva a hangokat mert valahogy hajlamosak vagyunk hamisan énekelni itt-ott. És ki ne felejtsem kedvencünket, a Daemont, kezd már démonian menni...

Jövő héten pénteken próbálunk ismét, szombaton pedig fellépés lesz az érdi Kőrösi iskolában, azt követően pedig -ha igaz- Eszteréknél egy kis eszem-iszomra és tereferére gyülünk össze.

A hosszú hétvégén mindenkinek jó pihenést kivánok

Melinda

Április 25-i próbánk

 2015.04.29. 11:12

A mult szombaton tartott összejövetelünk szinhelye Ági iskolája volt, ahol remek körülmények között énekelhetünk, ezúton is köszönjük Ági! Kicsit más összetételü volt az "emberanyag" mint a pénteken szokásos, elég sokan voltunk.

Ezuttal is gyakoroltuk a Verdi darabot,amit a Wassermann követett. Ez a könnyebbnek tűnő darab már csak a nyelve miatt is piszok nehéz, németül kell énekelni és köpködni a sok mássalhangzót, pedig milyen szép drámai mondanivalója van!

A németet az orosz követte, ami ugyan szintén nem könnyü de legalább széles magánhangzókat lehet énekelni benne. És ki ne felejtsem kedvencünket, a Lauda-t, hát az sincs még teljesen kész. Csak én vagyok kész attól, hogy mindig ugyanott ugyanaz nem sikerül nekem! A datumok az én torkomban egyáltalán nem akarják azt mutatni ami van!

Hogy mi történt utána, azt nálam a jótékony homály fedi, mivel el kellett jönnöm, amiért ezuton is elnézést kérek, de a gyerekeimet szinházba kellett összekészitenem és ez nem oldható meg nálunk fél óra alatt... mikor a délelőttöt Apával töltik... meg kint a kertben... a többit már sejtitek Anyukák...

Kivételesen, a muuunkaszüneti péntek miatt ma este találkozunk, 6-kor. Jöjjetek! Mindenkit odafúj a szél!

Melinda

2015.április 17-i próbánk

 2015.04.20. 12:10

Amikor a mult heti bejegyzésben mindenkit megjelenésre buzditottam, azt vegyétek nagyon komolyan, mert az utóbbi hetekben kezd ez a péntek kissé "szerdaivá" változni. Pedig pár hét és itt a goriziai verseny, a darabok amiket oda viszünk, nem nagyon könnyűek és mindig új oldalukról mutatják meg bonyolultságukat, tehát érdemes bekapcsolódni a kibogozásukba. Persze tudom hogy a távolmaradásoknak oka van, de olyan más úgy énekelni ha egy szólamban kettőnél is többen vannak és nem hallatszik minden levegővétel.

Mult pénteki próbánkon folytattuk a már megkezdett bogozgatást több darabban is. Először tekeregtünk egyet, de csak két oldalon fújt bennünket át a ciklon. Aztán jött  a Laudi Alla Vergine..., amit mostmár próbálunk ugy megközeliteni hogy figyelembe vesszük a szövegét is. Ez mondható a Wassermannról is, a drámát kell megjelenitenünk miközben pontosan azt csináljuk amit Anna szeretne tőlünk. Közben egy kis Liszt, de ha azt hinnénk hogy a rövidsége miatt hamar tulleszünk rajta, akkor tévedünk, mert azon is van mit szöszölni. Az a furcsa ebben a darabban, hogy nem is magas, mégis hajlamosak vagyunk hamisan énekelni. Az a tanulság, hogy nem lehet egy pillanatra sem lazitani.

Lazitani egyébként majd  a május 9-i koncert után lehet (kicsit), mostmár azt hiszem biztosra mondható, hogy a Bálint családnál (Eszteréknél) leszünk kotta nélkül együtt. Ahogy az e-mailváltásokat figyelem, mindenki készül egy kis finomsággal, hogy a szánkat ne csak beszédre tudjuk használni és hogy következő hétfőtől komolyan és mostmár aztán tényleg elkezdjünk majd fogyókúrázni.

Ezen a héten szombaton találkozunk, Beer Ági iskolájában, a próba 1/2 10-től 1/2 2-ig tart majd. Mindenkit szeretettel várunk, gyertek Lányok!

Melinda

2015.április 10-i próbánk

 2015.04.14. 10:39

Mhm, vagyis válasszuk el, M-HMMM, tehát többek biztatására ujból idemerészkedem.

Az utóbbi időben annyi sok szép dolgot megcsináltunk és olyan komoly feladatok várnak ránk a jövőben, hogy valóban muszáj ezeket leirni hogy majd unokáink is olvashassák.

Mivel eldőlt, hogy jelentkeztünk a nyáron Goriziában tartandó kórusversenyre, újult erővel kell nekiveselkednünk a próbáknak és a korábban már megtanult darabok felelevenitésének. Ebben talán segitségünkre lesz, hogy immár jó ideje pénteken próbálunk szerda helyett, 1/2 6-tól 1/2 9-ig.  (Későnjövők beéneklés nélkül foglalhatják el szólamaikat), valamint néhány szombati próbával is kiegészülünk. A következő ilyen próbánk április 25-én szombaton lesz, igaz az apropóját az is adja, hogy közeleg egy ujabb fellépésünk május 9-én, a magyar blokkal. Egyébként meg gőzerővel Goriziára összpontositunk!

Mult pénteki próbánkon belemélyedtünk az O salutaris hostia-ba, és megint észrevehettük, hogy egy régebben tanult, és már előadott darabban mennyi problémás hely van amire az első tanuláskor nem is derült fény. Kaptunk néhány olyan instrukciót amellyel a hangok kiéneklése könnyebbé válik, még ha nem is olyan magasak.

Mikor Anna a darabok gyakorlásakor hangképzési tanácsokat ad, mindig eszembe jut, hogy mennyit is gyakorolunk beénekléskor, és hogy kéne megjegyezni azokat a dolgokat, hogy könnyebben tudjuk alkalmazni a művekben. A profiknak ez biztos könnyen megy, de az amatőröknek nem jön zsigerből, igy szegény karnagyunk folyton ismétli önmagát. Ámbátor az ismétlés a tudás atyja...

Gyakoroltuk még a Laudi Alla Vergine Maria-t is, kifejezetten hangképzési segitségekkel ellátva. Aztán jött a Wassermann, ahol megcsillogtathatjuk majd szinielőadói képességeinket, amennyiben eszünkbe jut  a nehezen kiejthető német szöveg magyar megfelelője. Mert ha tudjuk mit éneklünk akkor képesek leszünk a mű drámai előadására is.

Átvettük még a Magos a rutafa 3. tételét. Itt jött az a bizonyos m-hm, amit olyan hangsulyosan el kell választanunk, mert ennek a darabnak is rendkivül drámai ereje van, lévén hogy a biró torkos kutyája felzabálta MINDDDD a jó zsiros gombócot.No de ezzel csak a leányi bálnak lőn vége, nem a próbának, mert utolsóként a Táncnótát még elénekeltük, mert gyakorolni kell a május 9-i koncertre is.

Anna e-mailben feltett körkérdésére, hogy ki miben tud részt venni az előttünk álló időszakban, kérjük szépen, minél gyorsabban válaszoljatok! Várunk mindenkit szeretettel ezen a héten is pénteken, a szokott időben egy ujabb jó kis éneklésre.

Addig is szép tavaszi napokat Nektek!

Melinda

süti beállítások módosítása