Október 26-i próbánk

 2011.10.27. 15:07

Tegnap este ugymond családias próbát tartottunk. Többen betegek, néhányan munka miatt maradtak távol.

Rögtön kezdeném a házi feladattal, azok számára, akik nem voltak ott. Csak hogy le ne maradjatok... Tehát, keressétek fel a legközelebbi lámpaboltot, és jól nézzétek meg az állólámpákat. Látható lesz a talp, melyről jusson eszetekbe kisebb-nagyobb feneketek, kinek amije van. Ha feljebb tekintetek, egy csőszerü létesitmény, ez a gerincoszlopot szimbolizálja. Tetején ül maga a bura, vagyis a Ti burátok, ami a csőről lóg lefelé. A Ti fejetek a szép nyakatokon ül persze, de abból törnek elő a dallamok. Ha hozzáképzelitek a hangotokat, melyet nem a magasba nyomunk, hanem fentről puhán lehelyezünk, máris tudni fogjátok, mit gyakoroltunk tegnap.

És most vegyétek elő a vasalnivalót, gondolatotokat pedig az aktuális tévésorozat helyett a Sanctus tételre irányitsátok (hiszen már tudjuk kivülről). Mire kivasaljátok a heti mosást, hangról hangra áténeklitek ezt a gyönyörü tételt, és vezekeltetek a távolmaradásért.

Komolyra forditva a szót, tegnap ezeket gyakoroltuk:

Orbán: Agnus Dei és Sanctus tételek. Az Agnus Deit még ugy-ahogy mederbe terelve, ahogy le van irva, de a Sanctust mostmár akkordonként visszafelé énekeltük, szerintem előlről-hátulról tudjuk már a hangokat, csak nem az jön ki a torkunkból, amire gondolt a zeneszerző. Nem mondhatnám, hogy nem javult, nagyonis sokat, de az állólámpa csőrésze még gyengécske, folyton billeg ahelyett hogy stabilan tartaná magát. Az Agnus Deiben meg vagy egy oktávval lejjebb kéne vinni a szoprán belépését, vagy nagyon eltussolni a zongorával, vagy megtanulni fentről tálcán nyujtani, de jelenleg még igen nyögünk benne. És mivel a szerző nem fog könyörülni, kénytelenek leszünk megtanulni kulturáltan és hibátlanul belépni és szinvonalon tartani a produkciót. Ezen fáradoztunk este.

Lazitásképpen a csupa dallam Britten: Wolcum Yole tételt daloltuk, ami nem is olyan könnyü mint amilyen első olvasatra volt nyáron.

A betegeknek mielőbbi gyógyulást kivánok, gyertek Lányok a jövő héten, mert vészesen közeledik a cd felvétel ideje és ott nagyon ki kell tennünk magunkért, mert toplistás lemezt kell megjelentetnünk!!!

Melinda

Október 19-i próbánk

 2011.10.21. 09:24

Ezen a szerda estén ujra nagyon sokat dolgoztunk, és szerintem meg is lett az eredménye. Majdnem teljes létszámban megjelentünk, igy lehet is haladni.

Ugy tünik, mindenki valóban elolvassa az irományaimat, mert amit irtam a mult héten arról, hogy próbálkozni kéne megjegyezni Anna instrukcióit, az kezd összejönni. Érezhető volt, hogy visszaemlékeztünk dolgokra, és a beéneklés gyakorlatait tudjuk már hasznositani az egyes darabok megfelelő részeiben. Ez nagyon jó!!!

Ezeket gyakoroltuk:

Orbán: Kyrie, Gloria tételek. Elemző müfajban ezuttal is, de látható a javulás!

Britten: A Ceremony of Carols-ból a This Little Babe tétel, hát ebben még elkel a kivesézés, sőt egyelőre még szövegproblémák tarkitják, de majdcsak megtanuljuk.

És a szép Fauré: Ave Verum, továbbra is az a véleményem, hogy ez a darab nagyon szép egységessé alakul, én biztosan feltenném ezt is majd a cd-re, márcsak azért is, hogy hallhatnánk, hogyan változott az elmult 20 évben az előadásmódunk (vagy nem változott?), mivel ez az első cd-n is rajta van. Anna?

Mindenkinek szép napokat a jövő szerdáig, gyertek próbára!

Melinda

Október 12-i próbánk

 2011.10.14. 19:42

Örömmel értesitelek Benneteket, hogy varrószakkör nyilt!

Első foglalkozásunkon megtanultuk, hogyan kell szakszerüen befüzni a varrógéptübe a cérnát, valamint a fonal készitéséről is első kézből tanulhattunk. Szakkörvezetőnk Füri Anna, minden szerdán gyakorlási lehetőség a 4. teremben. Kényelmes székekkel és felhangolt zongorával, valamint jó hangulattal várjuk tagjainkat! Az élelmesek nagyitót is hozhatnak, amivel a himzésen tul a kotta is jobban látható.

Komolyra forditva a szót, a jelenlévők párhuzamba állithatták a tübefüzést a hangképzéssel, nevezetesen, hogyan jut ki torkunkból ugy a hang, hogy közben átjárja felsőtestünket. Nagyon hasonlóan tekervényes a cérnához!

Nem mellékesen ezeket gyakoroltuk:

Orbán: Sanctus

          Gloria 

          Kyrie  tételek még mindig a bogarászó stilusban, és képzeljétek, még mindig van mit bogarászni rajtuk, ezt el nem lehet hinni, hogy már mennyiszer előadtuk és a részletek meg elbujtak a zongora mögött. Na most hogy nem volt Nóra, jól elő is jöttek, mivelhogy az ördög a részletekben rejlik!

Fauré: Ave Verum  ugyan ezen is van mit gyakorolni, de valahogy egységesebben szól mint az előzőek.

Meg ne feledkezzünk a gyönyörü Brittenről, aminek most a There is no Rose tételét vettük át.

Nagyon jó próba volt, sokat haladtunk az aprólékkal. Törekednünk kéne arra, hogy sürübben, esetleg hetente, szerdánként eszünkbe jusson amit Anna próbál a fejünkbe verni a hangképzésről. Vannak részek, amiket mint a kereplő, folyton ismételget szegény, és mindig ugyanabba a hibába esünk. Más dolgok meg ülnek. Hogy csináljuk ezt???

Jövő szerdán mindenkit várunk!

Addig is szép napokat Nektek!

Melinda

Október 5.i próbánk

 2011.10.10. 18:52

Sziasztok!
 
Melinda távolléte miatt én írok néhány gondolatot a szerdai próbáról.
Viszonylag kevesen voltunk, ezért csak korlátozottan tudtunk próbálni.
Orbán mise Kyrie tételét néztük meg, szinte ütemenként, hogy tiszta, pontos és jól intonált legyen.
Sanctusba is belenéztünk, de a soprán II hiánya miatt csak röviden, ismétlés jelleggel foglalkoztunk vele.
Végén Faurié-t énekeltük, tanulgattuk, hiszen többeknek -köztük nekem is- újnak számít ez a darab.
A jövõheti próbára mindenkit várunk!  A fenti darabok kottáit hozzátok el.
Eszter

süti beállítások módosítása