Szeptember 24-én zajlott a hagyományos százhalombattai kórusfesztivál.

Énekkarunk az óvárosi templom előtti téren kezdte a napot, ahol két Bartókot, a Resteknek nótáját és a Leánycsufolót énekeltük, majd meghallgattuk a zselizi kórus bemutatkozását. Igen jókedvü csapat, és szépen énekeltek.

Ezt követően a Főtéren énekeltünk népdalokat, az összes jelenlévő kórussal együtt. Sajnos nézőközönségünk az nem volt egyik helyszinen sem, igy hangunk szabadon szárnyalhatott.

Ebéd után Liszt Ferenc munkásságát ismerhettük meg elég behatóan, sőt néhány müvének foszlányait is leblattolhattuk.

Majd hosszabb próbát követően elkezdődött a koncert, ahol meghallgathattuk egymást, és -ugyan gyéren,de- némi nézőközönség is akadt pár családtag személyében. A jelenlévő 8 kórus közül bátran állithatom, hogy a bp-i Erkel Ferenc Ált. Isk. ifjusági kórusa vitte a primet, dehát 80 gyermekkel nem is lehet versenybe szállni, hiszen nekik élethivatásuk kotta nélkül énekelni, és azt meg lássuk be, hogy ebben az esetben nincs is más dolguk, mint a karnagyuk instrukcióit szemmel és hanggal követni, és ebben nem akadályozza őket a kottának beható tanulmányozása. Mivel azt már egy jóval korábbi időintervallumban megtették. Viszont rögtön utánuk azt hiszem mi következtünk, ugyhogy mindenképpen dobogósok lennénk, ha osztottak volna virágon kivül mást is. Ezen az estén a következőket énekeltük:

Orbán: Gloria

Liszt Ferenc: O Salutaris

Bartók: Madárdal

Bartók: Leánycsufoló

Az est további részében gyönyörködhettünk a Honvéd férfikar fellépésében, ami igazi kuriózum volt azért itt Battán ebben a müfajban. Csodálatosan énekeltek, és a konferálásuk is profi volt, néhány dolgot elleshetnénk tőlük... 36-an léptek fel, de a hangjuk az ugy szólt, mintha 136-an lennének... Profi müsort adtak elő, melyben megmutatták sokoldaluságukat és férfias erejüket.

Meglepetésként pedig a Forrás Néptáncegyüttes uj előadását kaptuk, Liszt Ferenc: II.Magyar Rapszódia (remélem nem irtam hülyeséget?) c. müvére koreografáltak nemrég táncot, és most láthattuk. Pazar volt!!! A zene, a mozgás, a ruhák, a szinek tökéletes összhangja, szivet dobogtató élmény, minden magyar embernek látnia kellene!

A kulturális élvezetek után a kulináris élvezetek következtek a vacsora képében, majd kaptunk még egy kis táncházat, melyen -valljuk be- szintén elenyésző volt a résztvevő, mondhatni hogy a mi kórusunk és a Liszt kórus magja képviselte csak a sok dalost. Dehát ez legyen azoknak a baja, akik távolmaradtak, mert mi ugy 20-an igazán jól éreztük magunkat, a bátrak jót táncoltak, és énekelgettünk is.

Igy telt tehát ez a nap, bár hosszu volt, de azt gondolom, mindannyian jól éreztük magunkat.

Jövő szerdán VAN próba kedves Hölgyeim, légyszives gyertek az eddig megszokott létszámban!

Mindenkinek szép napokat!

Melinda

Szeptember 21-i próbánk

 2011.09.22. 13:23

Tegnap esti próbánkon a hétvégi kórustalálkozóra gyakoroltunk. Végre 2 sorba ülhettünk, a létszámra való tekintettel. Meg is állapitottam, hogy az idei évadban igazán szép létszámban telnek a próbák.

A kórustalálkozó anyaga, egyben a tegnap gyakorolt darabok:

Orbán: Gloria

Liszt: O Salutaris

Bartók: Madárdal

Bartók: Leánycsufoló

Bartók: Resteknek nótája (de ezt most nem tudom, hogy a fellépésen fogjuk énekelni, vagy kint a téren?)

Ezenkivül Anna hozott még 3 népdalt, melyeket közösen fogunk énekelni a többi kórussal szombaton a téren.

A gyakorlás során uj tapasztalatokra tehettünk szert.

1. Az énekléshez nem is olyan lényeges adottság az énekhang, mivel nem torokból, hanem köldökből kéne énekelni. Ezért felfoghatjuk a szerda  estéket hasizom erősitő tréningnek.

2.Énekkar cimén valójában logopédiai továbbképzésre járunk, a mássalhangzók pontos helyen való kiejtése nagyobb koncentrációt igényel a tiszta hangképzésnél.

3. Majdnem ilyen fontos az alvás is, mert éneklés közben erősen gondolnunk kell a hibátlan horkolótechnikára.

Még mondja ezek után valaki, hogy könnyü müfaj a nótázás...

Szombaton tehát 3/4 11-kor találkozunk, nem kell beöltözve jönni, csak hozzátok magatokkal a fellépő cuccot, és a nyakláncot ne felejtsétek otthon! Pakoljatok fel megfelelő mennyiségü folyadékot (3 napi hideg élelem állitólag nem kell mert kapunk -meleget), vegyetek érzékeny bucsut a családotoktól, a késői viszontlátás reményében, de örüljetek, mert a vasárnap a pihenésé lett!

Mindenkinek szép napokat kivánok!

Melinda

Tagtoborzó dalolás

 2011.09.19. 11:45

Szeptember 17-én a Barátság Kulturális Központ lehetőséget biztositott a Főtéren, hogy a házban müködő csoportok munkájuk rövid bemutatásával toborozhassanak tagokat. Kórusunk is élt a lehetőséggel és 9-en közülünk énekeltünk 2 Bartók müvet. Előadásunk azt hiszem hogy jól sikerült, más kérdés, hogy közönség elég gyéren volt, de mi megtettük a magunkét.

 

 

 

 

 

 

 

Hogy sztároljam kicsit a családomat, itt emliteném meg, hogy férjem és kisebbik fiam lelkesen osztogatták a szórólapunkat, sőt az uram több igéretes beszélgetést folytatott potenciális korban (és kinézetben) lévő hölgyekkel, lévén, hogy erre nyilt felhatalmazást kapott. Majd meglátjuk hogy mennyire volt eredményes...

A délután igazán változatosan telt, bár azt hiszem a közönség szinte csak a fellépő hozzátartozókból állt, de sose lehet tudni, nem kapott-e valaki kedvet a mi müfajunkhoz épp ezen a rendezvényen.

Mindenkit várunk SZERDÁN, ameddig már csak kettőt kell aludni (Judit!!!), mert a szombati fellépésünk nagyon fontos lesz! Tegyétek oda Magatokat, Lányok!

Melinda

süti beállítások módosítása