2015.április 10-i próbánk

 2015.04.14. 10:39

Mhm, vagyis válasszuk el, M-HMMM, tehát többek biztatására ujból idemerészkedem.

Az utóbbi időben annyi sok szép dolgot megcsináltunk és olyan komoly feladatok várnak ránk a jövőben, hogy valóban muszáj ezeket leirni hogy majd unokáink is olvashassák.

Mivel eldőlt, hogy jelentkeztünk a nyáron Goriziában tartandó kórusversenyre, újult erővel kell nekiveselkednünk a próbáknak és a korábban már megtanult darabok felelevenitésének. Ebben talán segitségünkre lesz, hogy immár jó ideje pénteken próbálunk szerda helyett, 1/2 6-tól 1/2 9-ig.  (Későnjövők beéneklés nélkül foglalhatják el szólamaikat), valamint néhány szombati próbával is kiegészülünk. A következő ilyen próbánk április 25-én szombaton lesz, igaz az apropóját az is adja, hogy közeleg egy ujabb fellépésünk május 9-én, a magyar blokkal. Egyébként meg gőzerővel Goriziára összpontositunk!

Mult pénteki próbánkon belemélyedtünk az O salutaris hostia-ba, és megint észrevehettük, hogy egy régebben tanult, és már előadott darabban mennyi problémás hely van amire az első tanuláskor nem is derült fény. Kaptunk néhány olyan instrukciót amellyel a hangok kiéneklése könnyebbé válik, még ha nem is olyan magasak.

Mikor Anna a darabok gyakorlásakor hangképzési tanácsokat ad, mindig eszembe jut, hogy mennyit is gyakorolunk beénekléskor, és hogy kéne megjegyezni azokat a dolgokat, hogy könnyebben tudjuk alkalmazni a művekben. A profiknak ez biztos könnyen megy, de az amatőröknek nem jön zsigerből, igy szegény karnagyunk folyton ismétli önmagát. Ámbátor az ismétlés a tudás atyja...

Gyakoroltuk még a Laudi Alla Vergine Maria-t is, kifejezetten hangképzési segitségekkel ellátva. Aztán jött a Wassermann, ahol megcsillogtathatjuk majd szinielőadói képességeinket, amennyiben eszünkbe jut  a nehezen kiejthető német szöveg magyar megfelelője. Mert ha tudjuk mit éneklünk akkor képesek leszünk a mű drámai előadására is.

Átvettük még a Magos a rutafa 3. tételét. Itt jött az a bizonyos m-hm, amit olyan hangsulyosan el kell választanunk, mert ennek a darabnak is rendkivül drámai ereje van, lévén hogy a biró torkos kutyája felzabálta MINDDDD a jó zsiros gombócot.No de ezzel csak a leányi bálnak lőn vége, nem a próbának, mert utolsóként a Táncnótát még elénekeltük, mert gyakorolni kell a május 9-i koncertre is.

Anna e-mailben feltett körkérdésére, hogy ki miben tud részt venni az előttünk álló időszakban, kérjük szépen, minél gyorsabban válaszoljatok! Várunk mindenkit szeretettel ezen a héten is pénteken, a szokott időben egy ujabb jó kis éneklésre.

Addig is szép tavaszi napokat Nektek!

Melinda

süti beállítások módosítása